Over ons

Op 3 november 1972 is door enkele enthousiaste mensen Fotoclub Heerhugowaard opgericht. Aanvankelijk werden clubavonden en tentoonstellingen in de Openbare Bibliotheek gehouden, welke destijds in de Olmenlaan was gevestigd. Maar al snel werd gebruik gemaakt van een zaal in het sociaal cultureel centrum ‘De Schakel’. Na de fatale brand in 2004 is de club voor enkele jaren uitgeweken naar andere locaties om vanaf 2008 weer terug te keren naar het cultureel centrum van Heerhugowaard dat inmiddels omgedoopt was naar ‘Cool’. Met ingang van het seizoen 2017-2018 is onze club gevestigd in ‘Centrum 31’, aan de Bickerstraat 31 in Heerhugowaard.

Op onze clubavonden, die tweewekelijks op vrijdagavond plaatsvinden, worden foto’s van elkaar besproken met opbouwende kritiek om zo tot een beter resultaat te komen. Daarnaast worden ook clubtochten gehouden, die, niet alleen het fotograferen, maar ook de onderlinge vriendschap bevorderen.

Getracht wordt jaarlijks een clubtentoonstelling te houden. Veel leden doen mee aan wedstrijden van de Fotobond en de Afdeling Noord-Holland Noord. Deze Afdeling is een van de 13 afdelingen in Nederland van de Fotobond, die autonoom functioneert met een eigen bestuur. Zo heeft fotoclub Heerhugowaard, in samenwerking met de Afdeling Noord-Holland Noord, bij haar 25 jarig bestaan een tweedaagse fotomanifestatie gehouden in ‘De Schakel’ met o.a. een fotowedstrijd en -expositie, demonstraties van producten op het gebied van de fotografie en een grote diaporamavoorstelling (dia’s in overvloeiprojectie met muzikale ondersteuning).

Bij het tienjarig jubileum is men op het idee gekomen een internationale diasalon te organiseren, onder de naam ‘Tribute To Colour’. Deze salon vindt tweejaarlijks plaats en bestaat nu uit drie categorieën t.w. vrij-, monochroom- en reisfotografie. Er worden digitale beelden ingezonden vanuit de hele wereld. Vijftien binnen- en buitenlandse juryleden beoordelen drie dagen lang alle ingezonden werken en kennen prijzen toe. Een groep vrijwilligers assisteert bij allerhande administratieve zaken en controleert de juiste invoer van de wedstrijdgegevens. Inmiddels is Tribute to Colour onderdeel van een circuit van vijf plaatsen in Nederland, onder de naam ‘Holland International Image Circuit’. Deze plaatsen zijn Delft, Wageningen, Epe, Rijen en Heerhugowaard. In 2020 was het aantal ingezonden foto’s ruim 7178 uit 63 landen door 683 deelnemers. De opening van de 19e Tribute to Colour vond plaats op zaterdag 20 maart 2022, in schouwburg Cool Kunst en Cultuur te Heerhugowaard en is een fotofestival van een heel weekend geworden.

De salon heeft de goedkeuring van:

  • Fotobond: Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie
  • FIAP: Fédération International de l’Art Photographique
  • PSA: Photographic Society of America
  • GPU: Global Photographic Union
  • ISF: Image Sans Frontière

Inmiddels is onze club uitgegroeid tot een brede regionale fotoclub met leden uit de wijde omtrek van Heerhugowaard. Daardoor heeft de fotoclub een landelijke uitstraling gekregen welke uitmondt in het uitnodigen van andere clubs om hun eigen werk te presenteren, en als tegenprestatie brengen wij dan een tegenbezoek aan hen. Eveneens worden gastsprekers uit het land uitgenodigd die hun (vaak internationaal bekroonde) werk komen presenteren.

We mogen ontzettend trots zijn op al deze activiteiten die we als fotoclub de afgelopen jaren hebben ontplooid.

We gaan op naar het vieren van het 50 jarig bestaan dit seizoen!

Reacties zijn gesloten.

  • Feedback

    Heb je een vraag of opmerking? Zie je een fout of iets wat niet duidelijk is? Ga naar onze contactpagina en laat het ons weten!